Estland: We have built a digital society » Nederlands Instituut Studiereizen
Inloggen

Login voor meer informatie over uw studiereis of werkbezoek

U kunt hier inloggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat u heeft ontvangen. Heeft u geen gebruikersnaam en wachtwoord ontvangen, neem dan contact met ons op. Na het inloggen komt u op de pagina van uw studiereis en/of werkbezoek.

Inloggen

Estland: We have built a digital society

Er zijn nog maar drie zaken die je in Estland aan tafel regelt: trouwen, scheiden en een huis kopen. De rest doe je online en digitaal.

Het is Estland gelukt om haar samenleving op veilige en effectieve wijze te digitaliseren. Zonder de aandacht voor elkaar te verliezen. Met een digitale ID doen de Esten vrijwel alles online. En de data, die zijn van de burgers zelf. 

Morgen is vandaag...

Overheidsservices zijn digitaal. Bankzaken, belastingen, OV, E-health and zelfs E-voting doe je gewoon online met je E-residence card. En in 18 minuten richt je een bedrijf op.

Estland onderscheidt zich van andere landen met een grote mate van digitale samenleving. Als kenniseconomie is kennis je ‘grondstof’ en Estland is zich hier erg van bewust. Er wordt daarom sinds 1997 veel geïnvesteerd in het gebruik van ICT. Met al resultaat dat Estland de digitale wereld is van morgen.

De bescherming van de data is goed geregeld. Iedere Est is eigenaar van z'n eigen data en bepaald zelf wie wat kan inzien. En heeft daar ook 24/7 controle over.

Merkbaar in de praktijk

Estland is in staat geweest een betere dienstverlening te koppelen aan een forse kostenverlaging. De kosten van de belastingdienst bedragen slechts 0,4 procent van de opbrengst (40 cent op iedere 100 euro belasting). Door een slimme koppeling van data zijn er ook belangrijke besparingen binnen de publieke dienstverlening, gezondheidszorg, onderwijs en de keten van politie en justitie. En die data zijn goed beschermd door het gebruik van de slimme X-road. Waarbij persoonlijke data van burgers bij geen enkele organisatie op haar eigen systemen staan. Digitaal inbreken heeft dus geen zin.

Dat de focus op IT economisch geen windeieren legt, is inmiddels zichtbaar. Estland heeft meer startups per hoofd van de bevolking dan elk ander Europees land. De NAVO koos de hoofdstad Tallinn uit als plek voor een nieuw centrum voor cyberdefensie. En Estland geldt als "the birthplace of skype". Van de drie Baltische staten steekt Estland er dan ook met kop en schouders bovenuit.

Estse onderwijs is voorloper op ICT

Estland is heel bewust begonnen bij de jeugd. Estse kinderen leren al vanaf hun 7e programmeren op school en schoolgebouwen zijn ingericht om met digitale tools te werken. De overheid faciliteert scholen bij het gebruik van ICT, helpt scholen hoe ze met ICT hun onderwijs kunnen verbeteren en hoe ze de ICT-vaardigheden van leerlingen én leraren kunnen vergroten. De meeste scholen maken hiervan gebruik. Doordat ICT al zo is geïntegreerd in het dagelijks leven hebben veel leerlingen bovendien zelf een tablet die ze in de klas gebruiken. Gebruik van gaming en robotisering binnen het onderwijs en de lessen, neemt een vlucht.

Een belangrijke focus binnen de verschillende onderwijsniveaus is het bijbrengen van ‘21st century skills’ aan de leerlingen en studenten.

Dat heeft er voor gezorgd dat de generatie die nu het onderwijs verlaat, volledig kan functioneren in de digitale wereld. Het zijn dan ook goed opgeleide en ontwikkelde werknemers van morgen.

De consequente investering en aanpak van het onderwijs heeft z'n effect. Op de laatste Pisa ranglijst van december 2016 stijgt Estland met stip en behoort nu to de top 10 landen van de wereld en is op sommige punten Finland al gepasseerd.

Andere studiereizen