Goed onderwijs aan nieuwkomers » Nederlands Instituut Studiereizen
Inloggen

Login voor meer informatie over uw studiereis of werkbezoek

U kunt hier inloggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat u heeft ontvangen. Heeft u geen gebruikersnaam en wachtwoord ontvangen, neem dan contact met ons op. Na het inloggen komt u op de pagina van uw studiereis en/of werkbezoek.

Inloggen

Goed onderwijs aan nieuwkomers

Als jij ervaart wat nieuwkomers op hun vlucht meemaakten, kun je traumasensitief lesgeven aan kinderen

Waarom naar Lesbos

Als leraar voor nieuwkomers investeer je continu in de kwaliteit van je lessen. Hoe beter je op de hoogte bent van ervaringen van vluchtelingkinderen, hoe beter je traumasensitief kunt lesgeven. Je kunt dan met compassie en kennis van ieders individuele achtergrond jouw lesstof op maat aanbieden. De leerling komt zo beter in zijn vel te zitten, waardoor hij ook de lesstof makkelijker opneemt. Een vluchteling of jonge asielzoeker die díe scholing krijgt, kan eenvoudiger integreren in de Nederlandse maatschappij.

Veel nieuwkomers die bij jou op school zitten, kwamen via de Griekse eilanden en de Balkanroute in 2015 naar Nederland. In 2015 reisden meer dan 600.000 vluchtelingen via Lesbos naar Europa. In januari zaten er nog ca 6.000 vluchtelingen (van wie 21% kind is) op dit Unesco Global Geopark op een bevolking van 80.000 Grieken.

Voor wie

Voor leraren in het PO, VO en MBO/HBO/WO en andere geïnteresseerden die bij vluchtelingen zijn betrokken.

Deze bijzondere studiereis is een goede voorbereiding op de begeleiding die je gaat bieden aan vluchtelingkinderen.

Doelstelling en resultaat studiereis

Leraren vergroten hun kennis en expertise via een studiereis/ervaringsreis naar Lesbos zodat zij hun onderwijs traumasensitief afstemmen op jonge vluchtelingen en asielzoekers.

1.Inzicht in en ervaring met wat de nieuwkomers onderweg meemaakten. Informatie over wat we níet via het nieuws horen maar wat wel dagelijkse praktijk is.

2. Actuele tools voor effectief traumasensitief lesgeven aan nieuwkomers.

3. Katalysatorfunctie: jij deelt op school de kennis uit de studiereis. Daardoor sluit het onderwijs beter aan op wat de vluchtelingkinderen nodig hebben.

4. Praktische voorbereiding: kinderen die nu in Griekenland hun asielprocedure afwachten kunnen later naar Nederland komen. Inzicht in hoe zij geschoold zijn, maakt dat jij concreet weet hoe te handelen en hen optimaal te begeleiden.

Programma

De studiereis kent een intensief programma.  Tijdens het programma bezoeken de deelnemers verschillende locaties die belangrijk zijn geweest bij de beleving van de kinderen en doen zij kennis en inzicht op over de situatie van vluchtelingkinderen. Ook vinden diverse ontmoetingen plaats met NGO's (zoals de UNHCR) en Griekse vakgenoten.

  • Dag 1: Vlucht in de ochtend naar Lesbos. 's Middags inhoudelijk programma
  • Dag 2: Bezoek aankomst locaties van vluchtelingen. Ontmoeting met NGO's (presentaties/lezing, uitleg)
  • Dag 3: Educatiebezoek vluchtelingenlocaties en uitwisseling met Griekse vakgenoten
  • Dag 4: Reflectie, invullen katalysatorfunctie.
  • Dag 5: Terugreis naar Nederland

Tijdens dag 4 (zondag) heeft u de middag en avond vrij om het eiland te ontdekken.

Deelnemers krijgen de gelegenheid om persoonlijke interesses en belangstelling aan te geven. Hier zal tijdens de ontwikkeling van het definitieve programma rekening mee worden gehouden.

Wij bezoeken Lesbos met respect voor de benarde situatie van de vluchtelingen en de Griekse bevolking onder de EU-Turkije afspraak.

Andere studiereizen