Kinderopvang, BSO en Reggio Emilia » Nederlands Instituut Studiereizen
Inloggen

Login voor meer informatie over uw studiereis of werkbezoek

U kunt hier inloggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat u heeft ontvangen. Heeft u geen gebruikersnaam en wachtwoord ontvangen, neem dan contact met ons op. Na het inloggen komt u op de pagina van uw studiereis en/of werkbezoek.

Inloggen

Kinderopvang, BSO en Reggio Emilia

Kinderopvang en Reggio Emilia in Gent

In Gent stuurt de lokale overheid met een actief beleid op toegankelijke kinderopvang voor ieder kind. Kinderen met een beperking of in een achterstand situatie hebben daarbij extra aandacht. Diversiteit en meertaligheid hebben dan ook een zichtbare plaats.

Je ziet ook in Gent een interessante variatie met inspirerende kinderopvang, Buitenschoolse opvang en samenwerking met de scholen. Maar niet alleen dat. Ook bijvoorbeeld met een verzorgingshuis in de buurt waar ouderen en kinderen elkaar op natuurlijke wijze ontmoeten.

Interessant aan Belgie zijn ook de geïntegreerde groepen van school en Kinderopvang vanaf 2,5 jaar. Iets waar in Nederland in het kader van de VVE wel veel over wordt gesproken maar nog weinig gebeurt.

Reggio Emilia

In de Reggio Emilia-visie wordt het kind gezien als een ‘rijk’ kind met, al vanaf de geboorte, vele mogelijkheden en talenten. Kinderen zijn in wezen al van jongs af aan bezig met leren, ze zijn nieuwsgierig en vol creativiteit, hebben hun eigen passies en zijn van nature uit op contact. Er wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke en kosteloze materialen. Sommige Reggio Emilia kinderdagverblijven hebben zelfs het meeste 'traditionele' speelgoed weggedaan.

De Reggio Emilia filosofie wordt breed ingezet binnen de stad Gent. Zowel bij de Kinderopvang als Buitenschoolse opvang. Interessant dus om te ervaren hoe en op welke wijze.

Er worden tijdens dit bezoek verschillende kinderdagverblijven en Buitenschoolse opvang bezocht die op eigen eigen wijze werken met Reggio emilia. Ook wordt er ingegaan op het beleid van de Dienst Kinderopvang van de gemeente Gent.

Andere studiereizen