Zuid Afrika en het Afrikaanse continent » Nederlands Instituut Studiereizen
Inloggen

Login voor meer informatie over uw studiereis of werkbezoek

U kunt hier inloggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat u heeft ontvangen. Heeft u geen gebruikersnaam en wachtwoord ontvangen, neem dan contact met ons op. Na het inloggen komt u op de pagina van uw studiereis en/of werkbezoek.

Inloggen

Zuid Afrika en het Afrikaanse continent

Het continent van de toekomst

Het land Zuid-Afrika is de grootste economie binnen het continent. Voor veel investeerders is Zuid-Afrika de springplank naar de rest van Afrika. Dat maakt het land extra interessant.

Zuid-Afrika, een land in ontwikkeling

Zuid-Afrika is sinds de afschaffing van de apartheid een republiek in transformatie. Tijdens de apartheid leefde vooral de zwarte bevolking in grote armoede. Maar ook nu nog is er veel armoede. Ongeveer 40 procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking leeft van minder dan 2 US dollar per dag. Anders dan tijdens de apartheid behoren nu ook zwarten tot de rijke klasse. Binnen de drie hoogste inkomenscategorieën in Zuid-Afrika is bijna de helft van de mensen zwart.

Het land en met name deze regio is de motor voor de rest van Afrika. Investeerders en dienstverleners vestigen zich daarom graag in Zuid-Afrika om hun activiteiten over de rest van het continent uit te rollen.

Afrika, het continent van de toekomst

Afrika ontwikkelt zich razendsnel. Naast de Agro en food sector wordt er ondermeer veel geïnvesteerd in de water en energie sector. De binnenlandse consumptie toont sterke groeicijfers, mede door de toenemende welvaart van de middenklasse. Dat biedt niet alleen Nederlandse multinationals kansen, maar ook middelgrote bedrijven. Steeds meer bedrijven openen daarom een vestiging in (Zuid) Afrika.

Een paar cijfers op een rijtje:

  • 14 Afrikaanse landen boekten sinds 2007 een groei van meer dan 6% per jaar
  • De tien snelst groeiende economieën ter wereld bestaan, volgens het IMF, de komende jaren merendeels uit Afrikaanse landen
  • In 2020 behoort, denkt Goldman Sachs, 10% van de Afrikanen tot de middenklasse

Naast groei en kansen zijn er ook bedreigingen. Een onevenwichtige ontwikkeling van de beroepsbevolking en een matig ontwikkeld management en leiderschap. Ook de hoge HIV en Aids cijfers hebben een remmende invloed op de economie. De overheid investeert veel in de gezondheidszorg die sterk is verbeterd en zich heeft ontwikkeld tot een volwassen dienstensector met deels een publiek en deels een privaat aanbod.

Nog in ontwikkeling

Net als elders in Afrika zijn ook in Zuid-Afrika de regio’s rond de grote steden ontwikkelde gebieden en is het platte land nog in ontwikkeling.  Ook het voormalige apartheidsregiem drukt nog z’n stempel op de economische ontwikkeling. De BEE code (Black Economic Empowerment) is een belangrijke impuls geweest voor meer diversiteit op de arbeidsmarkt. En voor het stimuleren van ondernemerschap. Maar er schuilen ook bedreigingen in.

Op het gebied van duurzaamheid en ecologie is Zuid Afrika hard bezig. Inmiddels zijn al miljoenen huizen aangesloten op stromend water en wordt er steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energie opwekking. Ook op het vlak van duurzame landbouw, grondgebruik en -beheer zijn forse stappen gemaakt.

Misbruik van vrouwen en jonge meisjes is in sommige kringen een groot probleem. Om de gevolgen hiervan op te vangen, is er een interessante en effectrieve vorm van hulpverlening ontwikkeld.

 

Andere studiereizen